מרק כרובית וקישואים (כאילו) מוקרם

מרק כרובית (בלי קרוטונים)

ומתכון בונוס למתמידים

"תגידי, את הוספת מלח למרק שלך?" ממרפק אותי בנהזוג בשקט באמצע הארוחה המשפחתית "לא, ואתה?" "גם לא. שמת לב שכל האחרים כן הוסיפו מלח למרק שלך?". לא, לא שמתי לב, אבל זה לא מפתיע. כבר כשהיינו ילדות, אחותי ואני יחד עם אמא שלי היינו חזית מאוחדת נגד אבא שתמיד נטה להמליח יותר מידי כל מאכל שהכין. עם הזמן, התרגלתי לבשל עם מעט מאוד מלח בבית, בלי לשים לב ובלי סיבה נראית לעין. אז זהו, אחרי הארוחה המשפחתית בנהזוג הודיע שהוא יודע למה, בזכות מרק הכרובית הזה שכולם חוץ מאיתנו המליחו. הוא חושב שזה בגלל שאנחנו אוהבים להרגיש את הטעם של המרכיבים כמו שהם, בלי לטשטש אותם עם יותר מידי פירוטכניקה או נותני טעם אחרים. לא יודעת עד כמה התאוריה הזו נכונה, אבל בשביל המרק הטעים הזה היא עובדת בול. מתכון מסודר יהיה בסוף, אבל מי שידלג ישר אליו יפספס בונוס שחבל-על-הזמן.

למרק הזה שני עקרונות בסיסיים שהופכים אותו ללהיט:

הוא מרק קל מאוד להכנה עם מעט מרכיבים:  הבסיס שלו הוא כרובית וקישוא, עם עוד שלוש תוספות שאפשר לוותר עליהן במקרה של מצוקה קשה במצרכים – גזר, בצל, וגבעולי פטרוזיליה. במקור הוא נולד מהצורך למצוא שימוש לירקות שהגיעו בארגז מהחקלאית, ולכן לא היה לי יותר מידי תמרון, כי זה מה שהיה בסל והתאים למרק באותו שבוע (חוץ מהבצל שנקנה בסופר). אבל אחרי שטעמתי ידעתי שזה מה שצריך, ולא יותר. לכן גם חשוב לשמור על תיבול מינורי  – זה לא מרק חריף או עם טעמים עזים, כי כשמכינים אותו כך, חף מהסחות דעת, הטעמים הנפלאים של כרובית וקישוא מורגשים ומשתלבים בדיוק.

היתרון השני של המרק –  מרק מוקרם בלי להיות מוקרם. כל פעם מחדש שואל אותי בנהזוג מה שמתי בפנים שהוא כל כך קרמי, שמנת צמחית? חלב קוקוס? רביכה? וכל פעם מחדש אני עונה – רק כרובית וקישואים. אין פה שום סוד, רק כמות גדולה של מרכיבים שאחרי שנטחנים הם מגיעים למרקם קרמי חלק וסמיך, בלי שאצטרך לסבך אתכם עם דוחן או מזון אחר לציפורים. בד"כ כשאני מכינה את המרק יש לי תפוח אדמה בהיכון, למקרה שלא יהיה סמיך מספיק ויצטרך חיזוק – אבל תפוח האדמה נשאר מובטל בכל פעם.

IMG_1057אה, חוץ משני עקרונות הבסיס האלה, יש גם בונוס. זה בכלל משדרג את המרק לדרגת מרק קסום – שניים במחיר של אחד.  את הגזרים מבשלים במרק בשביל לתת טעם, אבל אם נשאיר אותם בפנים הם יאפילו על הכרובית ולכן בסוף הבישול הם מוצאים אחר כבוד החוצה. הבלוגרית הממוצעת מסתפקת בבונוס הזה – שני גזרים מבושלים לנישנוש זה פרס ממש נחמד בזמן שעסוקים בבישולים במטבח או בהקלדות מתכונים לבלוג. אבל, יש פה בבית אנשים (שהם לא אני) שמעקמים את האף למראה גזר מבושל ולא מסתפקים במועט. בשבילם (וגם בשבילי) מתכון בונוס בחמש דקות הכנה: אחרי שאתן מוציאות את הגזרים המבושלים מהמרק (במקרה הזה רצוי להשאיר אותם שלמים ולא חצויים שלא יהיו רכים ומעיכים מידי), סיחטו בבקשה חצי לימון, כתשו בשומית שן שום, הוסיפו מלח וכמון טחון (ואם אתן מאוהבות בחריף גם קמצוץ פלפל קאיין) ועכשיו, כשהגזרים עוד חמים אבל אפשר לגעת בהם, פירסו לפרוסות לא דקות מידי מתכון סלט גזר בלימוןוערבבו עם הלימון והתבלינים. אפשר להכניס לקופסה אטומה ולתת מידי פעם ניעור כדי שהרוטב יכסה טוב-טוב את כל פרוסות הגזר. מי שקשה לה עם דחיית סיפוקים, תאכל מיד אחרי שגמרה להכין את המרק, ומי שמתכננת לטווח ארוך תתאפק ואחרי יום תוציא מהמקרר (אחרי שהגזר ספג את התיבול). זה סלטון טעים כל כך, שכדאי מידי פעם לקנות צרור גזרים, לבשל בישול לא ארוך במים ולהכין ממנו כמות נכבדה כי הוא נגמר מהר (חס וחלילה לשפוך את מי הבישול המצויינים של הגזר- הם הולכים למרק, לבישול אורז, קינואה, או כל תבשיל אחר שיהנה מהשדרוג).

אז להכנה? בטח כבר הבנתם. את הכרובית חותכים לפרחים גדולים (את הגזע שומרים למרק אחר, שיתן לו טעם…),   את הקישוא לחתיכות גדולות, את הגזר חוצים (או משאירים שלם אם הוא יהפוך לגזר בלימון), את הבצל לרבעים – והכל לסיר. הסיר צריך להיות מלא וגדוש כמו בתמונה למטה כדי שאחרי שייטחן ישאר סמיך ועשיר. צוררים צרור גבעולי פטרוזיליה ומכניסים לסיר (אני שומרת תמיד בצד את הגבעולים שמהם אני מפרידה עלים, בדיוק למטרה הזו – קושרים את הגבעולים הערומים בחוט תפירה ומכניסים למרק או לכל תבשיל שמבעבע בסביבה). מכסים במים, מוסיפים מלח פלפל ואגוז מוסקט במתינות, מרתיחים, מקטינים את האש ומחכים שהכרובית תתרכך היטב. אל תשכחו להוציא את צרור הפטרוזיליה והגזר בסוף הבישול – ועכשיו נשאר רק לטחון עם בנדר מוט.

סיר המרק גדוש עד להתפקע בירקות

רואים איך שכמעט אין מקום למים בסיר? זה כל הטריק למרק מוקרם וסמיך

לטעמי, החסרון היחיד של המרק הזה הוא צבעו הירקרק והמוזר , אבל אפשר לעטר אותו בקצת קרוטונים תוצרת בית שיוצרים הסחת דעת לא רעה. מכיוון שהגעתן עד לכאן, אני מרגישה כמעט לא נעים להגיד, אבל: ברור לכן שבשום פנים ואופן אסור לאכול עם המרק הזה קרוטונים קנויים – מתובלים, נכון? כי התיבול שלהם פשוט יוריד את המרק ביגון שאולה . מה לעשות, אני סנובית של כרובית וקישוא, כזו אני.

ranking 2

מתכון:

מרק כרובית וקישואים (כאילו) מוקרם
6-8 מנות
1 כרובית נאה >> מופרדת לפרחים גדולים
4 קישואים גדולים (רצוי בהירים) >> חתוכים לחתיכות גדולות
2-3 גזרים > רחוצים וחצויים לאורכם
בצל >> חתוך לרבעים
צרור קטן של גבעולי פטרוזיליה >> קשור בחוט
תיבול: מלח פלפל אגוז מוסקט
מבשלים בסיר גדול עד שהכרובית מתרככת לגמרי. מוציאים את הגזרים וצרור הפטרוזיליה וטוחנים עם בלנדר מוט. אפשר להגיש עם קרוטונים תוצרת בית .

סלט גזר בלימון ושום

צרור גזרים שטופים היטב

מיץ מלימון שלם (או יותר, תלוי בכמות הגזרים)

2 שיני שום כתושות (כנ"ל)

מלח

כמון טחון

מבשלים את הגזרים השלמים עד לריכוך קל, שישארו נגיסים .

(אפשר גם לחתוך לטבעות לפני הבישול ואז לאדות בסלסלת אידוי)

את הגזרים החמים חותכים לטבעות (לא דקות מידי) ומערבבים עם חומרי הרוטב. שומרים יום במקרר ומערבבים מיד פעם.

אוכלים בתאבון.

מודעות פרסומת

5 מחשבות על “מרק כרובית וקישואים (כאילו) מוקרם

  1. זה נראה טעים! בדיוק אתמול רציתי להכין מרק קישואים ולא ידעתי איך לתת לו הקרמה. גם הקישואים וגם הכרובית עכשיו בעונה. תודה רבה על המתכון! וגם על המתכון של סלט גזר – אחד הסלטים שאני הכי אוהב לאכול במסעדה ואף פעם לא הכנתי בבית. שבת שלום.

    • הי ויקי,
      הכמויות במתכון הן לסיר של ארבעה ליטר (למרות שקחי בחשבון שלא ממלאים את הסיר לגמרי עד הסוף, אז מדובר על נפח "סופי" של 3- 3.5 ליטר של מרק, שזה כולל גם את הירקות וגם את המים). מכניסים את הירקות לסיר ואז מוסיפים מים כדי כיסוי נדיב של הירקות. אם את לא בטוחה שימי קצת פחות מים – בסוף הבישול אחרי שטוחנים את המרק (כשהוא עוד חם), טועמים ואם הוא סמיך מידי אפשר לדלל במים ומקסימום לחזק את התיבול.

  2. הי, הכנתי עכשיו עם בערך 3.5 ליטר מים ויצא תפל למרות שהוספתי מלח, פלפל ולא מעט אגוז מוסקט. נדמה שחסר משהו ולא יודעת מה (אולי פטריות?). בתחושה שלי שצריך לשם ההתחלה לשים עוד פחות מים כדי להרגיש את טעם הירקות

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s