שוקרוט טבעוני מקוצר

חלק מהצמחוניים והטבעונים (ואני בכללם) סובלים מאיזו תסמונת שהיא שילוב של רגשי נחיתות קולינריים מול שולחן האוכל הקרניבורי וגעגועים נוסטלגיים לא תמיד מוצדקים לטעמי תבשילי הבשר או מאכלי החלב שפעם, מזמן, אהבנו. לפעמים אני נכנעת לרגשות האלה ומנסה ליצור מן חיקוי למאכל שהוא בשרי או חלבי בעליל. מקור בלתי אכזב לקנאות האלה הוא שולחן הארוחה המשפחתית, שישי בערב אחת לשבועיים. הפעם זו היתה אחותי שנדלקה על מאכל אלזאסי בשם שוקרוט – מן תבשיל בשרים מעושנים עם כרוב כבוש שכל הקרניבורים יושבים בשורה ליד השולחן ומגלגלים עיניים בהנאה. מה שגרם לי לפזול לא היה הבשר אלא הריח המעושן (שאותו לא הצלחתי לשחזר) ויותר מזה הכרוב הכבוש. אני פריקית של כבושים וחמוצים, בת של אבא שהוא כובש ברמת אליפות וכלה (כלומר הצלחתי להתחתן עם הבן של -) מכינת חמוצים מדופלמת. אני חושבת שהכי הרבה נקודות צברתי אצל חמתי כשרק נפגשנו היתה העובדה שהייתי כרוכה אחרי החמוצים המעולים שלה, מוכנה לטעום כל דבר (אפילו חריף!) למול ילדיה שקבלו באדישות את כל הצנצנות המופלאות שעמדו בשורה ישרה על השיש וגרמו לעיניים שלי לנצנץ בהתרגשות.

והנה נקרתה בדרכי ההזדמנות! אבא הכובש הגדול מפריש לנו בד"כ מעשר לצנצנת צדדית וזכינו לקבל כרוב כבוש עם גזר. כמה ימים עמדה הצנצנת במקרר ולא הרשיתי לאף אחד לגעת – שלחתי את בן הזוג למסע רכישות שתוצאתו נקניק פפרוני טבעוני של טבע דלי – והכל מוכן להתחיל. היתרון של הנקניק הזה שהוא כבר מגיע מתובל ומפולפל, אבל אם תמצאו נקניקיות אחרות אין בעיה להשתמש בהן (או בנתחי סויה או סייטן) אם תוסיפו עוד תיבול כמו גרגרי חרדל, פלפל חריף וכו'.

מילה לענין הרכיבים: המתכון המצומצם שאותו הכנתי עוד לפני פרוץ החורף (פירוט תמצאו בסוף) מתבסס על כרוב, בצל, כרוב כבוש ונקניק. בשוקרוט מקורי יש גם תפוחי אדמה ויין לבן, שניהם בהחלט רכיבים ראויים וכשאני מכינה את התבשיל הזה עמוק יותר לתוך החורף הם מצטרפים לבישול ממושך על אש קטנה (לבישול קצר יותר אפשר לבשל קודם קוביות תפוחי אדמה בישול קצר, ולהוסיף אותן לתבשיל יחד עם היין לגמר בישול וריכוך).

ועוד מילה על הכרוב הכבוש: למי שאין מערכת יחסית הדוקה מספיק עם מחמיץ כרובים ביתי  תאלץ להחמיץ לבד או לקנות בחנות – בקופסאות או על המשקל. אם הטעם מרגיש מידי מלוח – אפשר לשטוף במים ולסנן. אני ממליצה לנסות להכין לבד, ובשביל זה הטרחתי את אבא שיכתיב לי מתכון:

1 כרוב בגודל בינוני-רצוי שיהיה דחוס וקשה. חיתכי לארבעה רבעים והפרידי מכל רבע את הליבה. כל רבע תפרסי לרצועות דקות (עם סכין, על סלייסר או מעבד מזון). תפזרי מעל הרצועות כפית מלח לכל רבע (ארבע כפיות לקלח שלם) ותני להן לנוח לכמה דקות. אחרי כמה דקות לשים את הכרוב טוב טוב בידיים כדי שיתרכך. דוחסים היטב לצנצנת נקיה בגודל מתאים (כזו שתתמלא עד הסוף). הרעיון הוא שהכרוב בעידוד המלח יוציא מים ואלו יכסו את הכרוב כולו לכן צריך לדחוס טוב טוב. את רבעי הליבה תניחי מעל ואם יש צורך גם צלוחיות או מכסי פלסטיק או כל אביזר אחר שתמצאי במטבח כדי להניח בראש הערימה – כל מה שיעזור במלאכת הדחיסה וההשטחה של הכרוב כדי שהמים שהכרוב יפריש יכסו את כולו. אם למרות כל הלישה, והדחיסה והלחיצה המים שהכרוב הפריש לא מכסים אותו למצוא הגובה אפשר להוסיף קצת מים. סיגרי את המכסה ואל תשכחי לשים את הצנצנת על צלחת שטוחה (הצנצנת מלאה עד גדותיה ונוזלי הכבישה נוטים לטפטף). צריך לחכות בסבלנות כמה ימים כשהצנצנת מונחת מחוץ למקרר ולבדוק אחרי כמה ימים לראות אם מוכן. אפשר להוסיף לכבישה גזר מגורר גס (או פרוס לפרוסות דקיקות עם קולפן).

ועכשיו להכנה – קלי קלות – חותכים את הבצל לרבעים ואת אלה לרצועות, ואת הכרוב הלבן מפרידים מהגזע וחותכים גם כן לרצועות דקות (אני משתמשת בסכין רחבה, בנזוגי מעדיף מכשיר פריסה (slicer בלעז)). את הנקניק פורסים לפרוסות עגולות. בסיר מזהיבים מעט את רצועות הבצל (בשמן זית או שמן קנולה), מוסיפים את פרוסות הנקניק וממשיכים בטיגון קל. מוסיפים את הכרוב הרגיל עם מעט מלח, כי הכרוב הכבוש שתוסיפו אחר כך מלוח בעצמו (אם השתמשתן בנקניק נטול תיבול או בנתחי סויה – עכשיו להוסיף גם גרגרי חרדל ופלפל חריף), מכסים ונותנים להתבשל בלי לשכוח לערבב מידי פעם (זה גם השלב להוסיף את תפוחי האדמה והיין אם רוצים). אחרי שהכרוב מתרכך מוסיפים את הכרוב הכבוש, טועמים ומוסיפים מלח ופלפל אם צריך וממשיכים בבישול עוד מספר דקות. מכבים את הלהבה, מגישים מיד או משאירים עם מכסה סגור עד שיתקרר.

והנה מתכון מלא:
שוקרוט טבעוני מקוצר
(חומרים ל- 2-4 מנות)
2 נקניקים של טבע דלי (400 גרם) >> בפרוסות
1 בצל >> פרוס לרבעי טבעות
½ כרוב לבן (בערך חצי קילו לפני חיתוך )>> לרצועות
200 גר' כרוב כבוש ביתי
אופציה לתוספת: 2 תפוחי אדמה  >> בקוביות, יין לבן
תיבול: מלח ופלפל
לטגן בצל, להוסיף נקניק ולטגן עוד קצת. להוסיף כרוב ומעט מלח. לכסות סיר ולאדות. להוסיף כרוב כבוש ועוד תיבול ולבשל בישול קצר.

מחשבה אחת על “שוקרוט טבעוני מקוצר

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s