שניים במחיר אחד…
שומר, ככה נראה לי, הוא מהירקות האלה שאו שאוהבים או ששונאים. כמו כוסברה (שומר נפשו ירחק). הבעיה מתגברת כשהשומר חוצה משפחות – במשפחה הזוגית הקטנה שלנו בנהזוג מעקם את האף בכל פעם ששומר עולה על צלחתו (שוב ניסית להחביא שומר במרק?) ואני? אני כרוכה אחרי השומר בכל מצב צבירה. שומר טרי קוצצים דק-דק ואוכלים עם קצת לימון ומלח ושומר מבושל הוא מעדן ללא ספק. החיבה שלי לשומר עלתה מדרגה כשגיליתי שבעצם הפקעת היא רק החלק הקטן בשומר – והוא מגיע (אם מבקשים יפה מהחקלאית) עם גבעולים ארוכים ומפוארים שבקצותיהם עלעלים כמו-שמיריים, טעימים ומשדרגים כל מרק.
מה רבה היתה שמחתי כשיום אחד חזר בנהזוג מארוחה חגיגית בעבודה, וסיפר בעיניים נוצצות על תבשיל שומר רך להפליא, מלא שום ולימון, שהיה המנה הטעימה ביותר בארוחה. אני קפצתי מייד על המציאה והכנתי את מה שאני חשבתי למנת השומר האולטימטיבית שתאכל על ידי שני החצאים במשפחה. מאז אני שבה ומנסה, בלי הצלחה יתרה, לשחזר את אותה מנת שומר המופלאה שבנהזוג הסכים לאכול, ובינתיים נהנית כל פעם לגמור אותה לבדי.
אז הוורסיה הזו קצת יותר חגיגית, עם פטריות, ואפשר אפילו לשדרג אותה יותר (פרטים בהמשך), והיתרון הנוסף שלה הוא שהיא טובה גם כתוספת חמה וגם כסלט קר, שטעמה רק משתבח אחרי יום-יומיים במקרר.
מה שצריך זה: שומר, פטריות (רצוי גם פטריות חורש שיש להן יותר טעם ונוכחות וגם פטריות שמפיניון. אם אתן דוחקות אותי לפינה ומכריחות לבחור – למתכון הזה עדיפות פטריות חורש), מיץ לימון שום ושמיר.
והנה עוד שדרוג – אם בא לכן ניחוח חגיגי, אפשר להחליף את מיץ הלימון ביין לבן. נסו ותיהנו.
כרגיל, ההכנה היא קלה מאוד. חוצים את השומר לשניים לאורכו, פורסים לפרוסות בעובי בינוני (שיהיה במה לנגוס). את פטריות החורש חותכים לפרוסות או לשישיות /שמיניות (תלוי בגודל הפטריה), כמו שפורסים עוגה עגולה. את פטריות השמפיניון חותכים לרבעים (או שישיות אם הן ענקיות). מה עוד נשאר? לקצוץ את השמיר, לכתוש את שיני השום ולשפוך קצת שמן זית לסיר.
מתחילים מטיגון קצר בשמן זית של פטריות החורש (עם השמפיניון חכו). אחרי שהן קצת מזהיבות ומתרככות מוציאים מהסיר ושומרים קרוב.
עכשיו מוסיפים מעט שמן זית לסיר וממשיכים בטיגון של השומר, עד שמתחיל לקבל צבע זהוב. זה הזמן להמליח, לפלפל, להוסיף שמיר ומיץ לימון, לסגור את המכסה ולהקטין את האש מעט. אם החלטתם לשדרג ליין לבן – במקום לימון מוסיפים מזיגה נדיבה של היין ואפשר גם אגוז מוקסט, וכבר עכשיו את השום כדי שטעמו יתרכך (בגירסה הלימונית מוסיפים את השום בסוף, שלא יתבשל אלא ישאר קצת חריף ועוקצני כמו הלימון). מה שנשאר זה להציץ מידי פעם בסיר לוודא שכלום לא נשרף שם, ולחכות שהשומר יתרכך מאוד ויהפוך לשקוף קמעה. אם יש המון נוזלים אפשר להשאיר מכסה פתוח לכמה דקות, שיתאדו קצת, אבל לא לגמרי (הם חלק מהרוטב!). אחרי שטעמתם ומרגיש לכם רך וטעים, מחזירים את פטריות החורש והשום (בגירסת הלימון), מערבבים לדקה-שתיים, מתקנים תיבול אם צריך ומכבים את האש. מוסיפים את פטריות השמפיניון, עוד ערבוב, ונותנים לנוח כמה דקות במכסה סגור. אם אתם מתכננים להגיש חם אבל מאוחר יותר, את פטריות השמפיניון עדיף להוסיף לפני החימום האחרון (שלפני ההגשה) כדי שישארו מוצקות.
אפשר לאכול חם ואפשר לתת לזה לשבת לילה במקרר ולאכול כסלט קר, טעים לא פחות.
מתכון
שומר ופטריות – תבשיל או סלט קר
2 פקעות שומר קטנות >> חצויות ופרוסות לפרוסות בינוניות
חבילת פטריות חורש >> חתוכות לטריזים (שישיות/שמיניות)
חבילת פטריות שמפיניון >> חתוכות לרבעים
שמיר >> קצוץ דק
מיץ מחצי לימון
2-3 שיני שום >> כתושות
מלח פלפל
לטגן פטריות חורש. להוציא. לטגן שומר, להמליח ולפלפל, להוסיף את השמיר והלימון ולכסות. לבשל עד שמתרכך. בסוף להוסיף שום, פטריות חורש שטיגנו ופטריות שמפיניון.
אפשר להחליף את הלימון ביין לבן (ואז להוסיף את השום יחד איתו).