תבשיל חצילים וגרגרי חומוס

תבשיל חצילים וחומוס

יש לי חולשה לקהילות וירטואליות, מודה ומתוודה. החולשה הזו היא לאו דווקא אהבה ללא סייג, יש ויש. אני בעיקר מרותקת מהן, מהמקומות המעניינים אליהן הן יכולות להגיע, מהחיבורים שהן יוצרות בין העולם הוירטואלי (סייבר נשמע יותר טוב?) לבין המציאות שלנו. תיכף נגיע לטבעונות (אלא מה) אבל לפני כן, למשל, צפרות: פורום צפרות בתפוז הוא מקום מרתק ומופלא. להבדיל מקהילות אחרות, די מהר הפרגוד הממוחשב הפך לשקוף לחלוטין – השמות האמיתיים של הכותבים ידועים לכל, והפורום משמש ככלי עזר לחיים האמיתיים של הצפרים, שם בחוץ. צפרות היא תחביב עונתי, עם זמנים חמים ושרשורי ענק יומיים שרודפים אחד את השני שעליהם מאפילות רק הודעות "**מגה**" על תצפית נדירה במיוחד. לעומתם זמנים רגועים יותר (שלא לאמר משמימים) בחודשי הקיץ שבהם השעמום והעובדה שהצפרים שהם אנשי חוץ מטיבם נתקעים בבית מול המחשב, מניבים כל מיני שטויות כמו חידות מתחכמות והרבה הרבה סרקאזם ישן וטוב.

גם לטבעונות יש מקום כבוד וירטואלי – פורום טבעונות וצמחונות בתפוז (ואחיו הזנוח פורום תזונה צמחית) היו לי מקור לא אכזב לאקשן ושעשועים בהתנצחויות אינסופיות. אבל כבר תקופה ארוכה שהפורום לבש דמות קהילתית, ידידותית ושיתופית, עם התמקדות באתגרי הבישול והקולינריה. המון רעיונות אני מקבלת משם, השראה נכון יהיה לקרוא לזה, והמתכון הזה הוא דוגמה אחת. הגולש RSPA סיפר שהכין תבשיל חצילים וחומוס בשם מנזלה . לי, שיש באופן קבוע גרגרי חומוס אחרי השריה במקפיא, ומחכה לחציל שיפול עלי – מיד נדלקו בלוטות החשק. קצת התייעצות וירטואלית, קצת יצירתיות קולינרית, ובושל תבשיל מצוין שקיבל תו איכות בכך שהאחיין הנהן בהתלהבות וביקש לקבל קופסת משלוח הביתה אחרי הארוחה המשפחתית .

מה צריך יותר מזה? מתכון מסודר (יש בסוף) וכמה הסברים ואפשרויות.

IMG_1199למתכננות מראש – בטח כבר יש לכן חומוס מושרה במקפיא, אבל אם לא, בהזדמנות הראשונה השרו בבקשה חצי קילו של גרגרי חומוס למשך 24 – 48 שעות. במהלך ההשריה מחליפים את המים מידי פעם, ואם בקיץ עסקינן – עדיף להשרות בכלי בתוך המקרר, מחשש החמצה. אחרי יום- יומיים צריך לסנן טוב את הגרגרים. המתכננות שהן גם סבלניות יקחו עוד יומיים בשביל להתחיל להנביט את החומוס (בתוך מסננת, מכוסה במגבת, ומורטב כמה פעמים ביום).  או שיבשלו אותו לדרגת ריכוך סבירה. כך או כך, לא משנה באיזה שלב של התהליך בו עצרתן, צריך לייבש קצת, לפצל ולהכניס לשתי שקיות ולהקפיא. עכשיו בכל רגע שבא לכן ממרח חומוס מוצלח או שגולש בשם RSPA מציע תבשיל גרגרי חומוס אטרקטיבי – אתן מוכנות ומזומנות. רק לא לשכוח לכתוב על השקית איזה גלגולים עברו על החומוס, אצלי לפחות אין סיכוי שאזכור אם הונבט, בושל או עבר איזה עינוי אחר.

לספונטניות חסרות הסבלנות יש פתרון שאני בטוחה מוצלח לא פחות – גרגרי חומוס מבושלים מוקפאים (של סנפרוסט ודומיה). על חומוס מקופסא אני מהססת להמליץ.

כך או כך, עם החומרים האחרים קל הרבה יותר : חצילים, עגבניות, בצלים ועלים ירוקים – במקרה שלי מנגולד, אבל יתאימו גם עלי תרד, עלי סלק, או אפילו עלי קייל או רוקט  (מאלו הגדולים והבשרניים שמגדלת החקלאית).

כך מפרידים את הליבות מהעלים, אח"כ קוצצים את העלים לחתיכות גדולות ואת הליבות לפיסות

כך מפרידים את הליבות מהעלים, אח"כ קוצצים את העלים לחתיכות גדולות ואת הליבות לפיסות

ההכנה אצלי מהירה ובלי יותר מידי טיגונים (בטוח שלא בשמן עמוק) כמו ההצעה המקורית. את החומוס המושרה מבשלים במים בלי מלח, עד לריכוך (אבל לא לדרגה של התפוררות כמו בממרח חומוס). אם הוא יצא מהקפאה לא צריך להפשיר מראש. את החצילים אין צורך לקלף, רק לחתוך לקוביות לא קטנות מידי (שלא יתפרקו וימעכו לגמרי בתבשיל). את עלי המנגולד  מפרידים מהליבות שלהם: את הליבות פורסים לפרוסות ואת העלים קוצצים לחתיכות גדולות.סוחטים מיץ לימון (יחד עם הציפה, רק את הגרעינים זורקים) ומערבבים לתוכו שיני שום קצוצות. מה שנשאר הוא לקצץ את הבצל ולהתחיל בבישול.

בתוך סיר רחב עם מעט שמן זית מתחילים בטיגון קל של הבצל עם ליבות המנגולד. אחרי שמתרככים ומתחילים להזהיב, מוציאים מהסיר ומניחים בצד. עוד מעט מאוד שמן זית בסיר, ומוסיפים את החצילים לטיגון קל. כשהחצילים מתחילים להזהיב או שסתם נמאס, מוסיפים מלח פלפל ואת גרגרי החומוס, סוגרים מכסה ומבשלים על אש קטנה עד שהחצילים כבר רכים. בשלב הזה מחזירים את הבצל עם ליבות המנגולד, עלי המנגולד, העגבניות הקצוצות (בזמן הבישול קצצתן אותן, לא?) ומחזקים תיבול אם צריך (אני יודעת שזה לא במתכון, אבל כמון למשל יכול לעבוד לא רע כאן). נותנים לתבשיל להתבשל על אש קטנה עוד כמה דקות, שיתמזגו הטעמים ויתרככו העלים ומכבים את האש. עכשיו אפשר להוסיף את מיץ הלימון עם שיני השום, ולהגיש.

ותודה לחמתי על הכלי היפה שבו צילמתי - אני מגייסת את כל המשפחה (לא תמיד בידיעתם) לבלוג...

ranking 2מתכון:

תבשיל חצילים בחומוס ומנגולד

בערך 6-8 מנות

4 חצילים >> לקוביות

250 גר' חומוס יבש>> מושרה 48 שעות ומבושל לדרגת רכות

2 בצלים >> בקוביות

5 עלי מנגולד גדולים >> מופרדים לליבה ועלה, קצוצים גס

4 עגבניות (אין צורך לקלף) >>חתוכות לקוביות

מיץ מחצי לימון

3 שיני שום >> קצוצות

תיבול: מלח, פלפל

מערבבים את מיץ הלימון ושיני השום. מטגנים את הבצל וליבות המנגולד ושמים בצד. מטגנים את החציל בסיר גדול במעט שמן, ממליחים, מכסים במכסה מוסיפים את גרגרי החומוס, ומחכים שהחציל יתרכך. מוסיפים את הבצל, עלי המנגולד והעגבניות ומתקנים תיבול, מבשלים עוד כמה דקות ומכבים את האש. מוסיפים את הלימון עם השום.  אוכלים.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s