מאפינס/עוגת אפרסמונים ופירות יבשים לט"ו בשבט

פוסט לחגיגי לכבוד חג הטבעונים!

מאפינס אפרסמון

גם צלחת הקחוונים המקסימה היא מזכרת מסבא וסבתא, יחד עם מסורת משלוח הפירות היבשים בכל ט"ו בשבט, עטופים בהמון אהבה

מסיבות השמורות במערכת, ט"ו בשבט הוא חג אהוב עלי במיוחד. גם מחבקים עצים, גם אוכלים פירות יבשים ואגוזים – חג מצוין. פוטנציאל הקינוחים בו הוא עצום, אבל האמת היא שהכי טעים זה לקבל מסבתא וסבא משלוח מנות לט"ו בשבט שמכיל שקיות קטנות של כל מיני פירות יבשים (תאנים, תמרים, משמשים, שזיפים, שקדים ואגוזים) ולאכול מכל שקית לסירוגין. הבלוגרית המשקיעה גם תחצה כל תמר לאורך, תוציא את הגלעין ותמלא באגוז, ואת העוקץ של התאנים תחתוך כדי ליצור פתח קטן בתאנה ותדחוק פנימה שני שקדים קטנים – פירות יבשים ממולאים! אם עושים את זה תוך כדי נשנוש יש לזה אפקט תרפוייטי מצוין, כמו לפצח גרעינים או לקלף קלמנטינות.

קצת על דעתי לגבי משמשים משומרים תיכף בהמשך, לפני המתכון, אבל בכלל לפני ט"ו בשבט כדאי להיכנס לחנות טבע או חנות תבלינים כזו מהסוג הישן, שיש בה ערימות של פירות יבשים מעניינים ומיוחדים, כדי לגוון. בשנה שעברה בנהזוג שאוהב לחקור בחנויות כאלה הביא פרחי היביסקוס מסוכרים (!) ועגבניות שרי משומרות. היה מעניין.

המתכון הזה התחיל מעוגת אפרסמונים ששירלי נמש פרסמה לפני ארבע שנים הכוללת גם ביצים, שאותה היא עיבדה בעצמה מהבלוג Joy the Baker  אם אני לא טועה, ג'וי בעצמה לקחה את המתכון מספר (כזה עם דפים, מנייר) אבל עד לשם לא הגעתי… יש משהו חביב ביכולת האינטרנטית לשחזר מקורות אחורה, ובכלל אני חסידה גדולה של לתת קרדיט למקור. אז גם אני עשיתי עבודת עיבוד, הפחתתי סוכר ושמן, עברתי לקמח מלא וסוכר חום ושיניתי את התוספות – רק האפרסמונים נשארו, ובצורת מאפינס כמו שאני אוהבת, אבל איזה אפרסמונים.

אפרסמונים

זו עוגה / מאפינס מתוקים, לחים, דחוסים ומלאים בטעם פירותי ועשיר –  וכמובן כמו כל מתכון על בסיס של עוגה בחושה מאוד קלים להכנה ודורשים, בגדול, קערה קטנה לערבוב הרטובים, קערה גדולה ליבשים , מטרפה (או כף עץ אם תתעקשו) וסט כוסות מדידה.

אה, וגם גביעים למאפינס (או תבנית). אני הכי אוהבת את הגביעים הפשוטים (והזולים) מסיליקון שמככבים פה בתמונות.

ועכשיו למילה על המשמשים המיובשים – באופן כללי אני מציעה ככה, בשביל הנסיון, נסו למצוא פירות מיובשים בלי תוספת סוכר או אפילו עדיף פירות אורגניים בלי חומרים משמרים. הם פחות מתוקים אבל בגלל זה גם הרבה יותר טעימים כי הטעם הפירותי מורגש בהם ולא נעצר מאחורי מסך הסוכר. פעם, מסבתא וסבא, הייתי מקבלת את הפירות היבשים של פעם – משומרים בגופרית, פרפין וקצת צבעי מאכל. היום, אני בטוחה, הייתי מקבלת מהם פירות יבשים של אדמה או של נאות סמדר. במשמשים זה ממש בולט. המשמשים המיובשים האורגניים הם חומים ומצומקים ורחוקים מרחק שנות אור מהכתום הבוהק והמקסים של צבע מאכל טטרזין ושאריות זרחן. הם גם פחות מתוקים אבל, הו כמה שהם הרבה יותר טעימים ומזכירים בטעם את החמצמצות האמיתית של מישמיש קייצי. אחרי שמנסים פעם אחת מתקשים להתנתק. החסרון היחיד הוא המחיר – הם יקרים יותר, ומעבר לעצירה בפונדק נאות סמדר בדרך לאילת בתקווה למצוא לדר משמשים אורגני וממש טעים (כמעט כמו זה שאמא של בנהזוג מכינה) במחיר מבצע, אין לי הרבה מה להציע.

ובחזרה למתכון – אני השתמשתי פעם במשמשים, פעם בתמרים, ובעצם כל פרי יבש אחר מתאים. כנ"ל האגוזים – את אגוזי הלוז אפשר בשמחה להמיר בפקאנים, בקשיו, או בכל אגוז אחר. אפשר גם בלי.

מאפינס

במתוקים, כמו במתוקים, צריך לדייק, אז הנה מתכון מסודר:

מאפינס/ עוגה לט"ו בשבט – אפרסמונים ופירות יבשיםranking 2

כ- 16 מיני מאפינס

¾ 1 כוסות קמח מלא מנופה (או שילוב של קמח מלא עם קמח רגיל)

1 כפית סודה לשתיה

1 כפית אבקת אפיה

½ כפית מלח

1 כפית קינמון טחון (אפשר להפחית אם לא אוהבים, ולהיפך)

½ כפית פלפל אנגלי או אגוז מוסקט טחון

⅔ כוסות סוכר חום או דמררה (או שליש + שליש)

⅓ כוס שמן קנולה

120 גר' רסק תפוחים  – או – 2 בננות בשלות מעוכות היטב בעזרת מזלג

⅓ כוס טריפל סק או ליקר אחר (או ברנדי או מה שיש…)

2 אפרסמונים רכים >> קלופים ומרוסקים למחית חלקה

1 כוס אגוזי לוז (או פקאן, או קשיו) >> קצוצים גס

12 משמשים מיובשים (רצוי אורגניים או "טבעיים", או פרי מיובש אחר) >> קצוצים לפיסות ומעורבבים עם חצי כפית קמח

אופציה לציפוי: חופן אגוזי לוז חצויים, סוכר חום ומעט שמן קנולה

והערה אחרונה על החומרים: לבננות טעם מודגש שבמתכון הזה מסתדר מצוין, אבל אם אתן לא אוהבות, אז לרסק תפוחים יש טעם נייטרלי מצוין.

את האפרסמונים רצוי להשאיר מחוץ למקרר שיתרככו, מקלפים אותם ומועכים טוב בעזרת בלנדר מוט או בלנדר רגיל. כמובן שקצת חתיכות במחית זה בסדר, אבל עדיף שתהיה נוזלית למדי שתתערבב בקלות. את הבננות מועכים טוב בעזרת מזלג.

קוצצים גס את האגוזים והמשמשים, בוזקים מעל כפית קמח ומערבבים קלות.

 מערבבים בקערה גדולה את החומרים היבשים: קמח, סודה, אבקת אפיה מלח, קנמון ופלפל אנגלי.

בקערה נפרדת טורפים יחד במטרפת יד את החומרים הרטובים: סוכר, שמן, רסק תפוחים או בננות, אלכוהול ומחית האפרסמונים.

מוסיפים את תערובת הרטובים לתערובת היבשים, ממשיכים לערבב עם המטרפה (לא נורא אם יש קצת גושים) ומוסיפים את האגוזים והפירות, לערבוב קצר אחרון עם כף.

בעזרת כפית ממלאים תבניות מאפינס אישיות עד ¾ מהגובה (אם צריך משמנים במעט שמן קנולה, זה תלוי בתבנית). מחממים תנור ל 180 מעלות ואופים בערך 25 דקות – עד שהקיסם יוצר יחסית יבש.

אם מכינים עוגה (בתבנית אנגליש קייק משומנת) זמן האפיה הוא בערך שעה, העוגה תצא רטובה, אבל אחרי לילה תתגבש יותר.

אופציה לציפוי: אגוזי לוג חצויים+ סוכר חום + מעט שמן קנולה, מערבבים ומניחים על העוגה או על המאפינס מייד לפני שמכניסים לתנור – זהירות שלא ישקע. במקרה כזה שימו  עין שתערובת הציפוי לא תישרף עוד לפני שהמאפה מוכן – אפשר להניח בזהירות דף נייר אפיה מעל לתבנית ולהסיר אותו לפני סוף האפיה.

מאפינס

2 מחשבות על “מאפינס/עוגת אפרסמונים ופירות יבשים לט"ו בשבט

  1. הכנתי. יצא מעולה. לא היה לי קמח מלא, הכנתי עם קמח כוסמין. כל אוכלי הכל מתעלקים לי על המאפינס הטבעוני 🙂

    • איזה כיף! איך אני אוהבת שהקרניבורים מודים שאוכל טבעוני הוא טעים וזה הורס להם מגדל שלם של טענות ומענות.
      ובאמת קמח כוסמין לגמרי מסתדר עם האפרסמונים….

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s