פסטה ברוטב בולונז טבעוני

פסטה בולונזוידוי קטן:  פסטה, שפעם היה לה מעמד של פינוק מיוחד אצלנו בבית, כבר לא נחשבת לכזה להיט. זה התחיל מהעובדה שמי שבישל בבית פעם אחת פסטה טריה (שקנינו בחנות מתמחה, לא לדאוג, לא הגעתי למצב של להכין בצק פסטה לבד) כבר לא שש לחזור לפסטה יבשה משקית. זה מזכיר במשהו את היחס בין פטריות משומרות מפחית (זוכרים?! פעם על הפיצה היו מגיעות רק כאלה) לפטריות טריות בסלסלת פלסטיק. אבל אז, עם הטבעונות ירדו מהתפריט הפסטות הטריות שהוכנו עם חלמונים. נכון שאפשר למצוא גם פסטות טריות טבעוניות, אבל זה מצריך יותר מאמץ. הבעיה האמיתית היא שעם הרצון לאכול חלבון מלא, נכנסו למזווה כל מיני פסטות מקמח מלא והן – חייבים להודות – ממש לא טעימות.

ככה שיצא שפסטה מגיעה לרוב אצלנו בסלט פסטה קר, או אם אני נתקעת בלי זמן או סבלנות להכין ארוחה שלמה ומאלתרת איזה רוטב בקטנה. חוץ מפסטה בולונז. זו עדיין נחשבת מנה ראויה ששווה להגיש אותה גם לאורחים. הרוטב מצריך הכנה מראש (לא ארוכה או מסובכת, אבל בכל זאת) וכשאוכלים אותו אז משתמשים בכאלה כמויות נדיבות (כי הוא טעים…) שלא מרגישים גם אם הפסטה היא – מסכנים שכמונו – מקמח כוסמין מלא.

שבבי סויהשבבי הסויה הקטנים, שקונים במשקל בחנויות טבע או ברשתות, מתאימים מאוד לרוטב הזה, כי בבישול ממושך הם יתפוררו לתוך הרוטב יתנו לו מרקם סמיך ועשיר והרבה חלבון למי שדואג. אפשר גם להשתמש ב"טחון" של טבעול, און בסייטן קצוץ של טבע דלי, אבל למה לכן? הם יותר יקרים ובאמת שאין צורך. בייחוד שאם יש מאותגרי גלוטן, הרוטב הזה ילך טוב גם עם פסטה מקמח תירס (בגירסה ללא סייטן כמובן).

ההכנה, כמו שכבר הבטחתי, לא מסובכת (מתכון מסודר יש למטה): מתחילים משבבי הסויה, שעדיף לקנות את הכי קטנים, או בינוניים. שופכים לסיר קטן את שבבי הסויה, מוסיף מים ומעט תבלינים שיהיה מעניין (מלח, פלפל, פפריקה), מרתיחים ומבשלים על אש קטנה בערך 20 דקות. בסוף הבישול מסננים מהמים (אבל שומרים את המים בצד, עוד תראו למה). אם השבבים בינוניים, עורמים אותם על קרש וקוצצים לחתיכות קטנות יותר עם סכין גדולה, בלי להקפיד יותר מידי על גודל אחיד.

בזמן שהסויה מתבשלת קוצצים לקוביות את הירקות לרוטב : ירקות קלאסיים הם כרישה (או בצל בהיעדרה), פלפלים, רצוי בכמה צבעים בשביל היופי והגיוון, וגבעולי סלרי. כמה שיני שום הן גם כן חלק מהענין – קצוצות או פרוסות דק. אם עכשיו עונת הכרישה – קוצצים אותה לטבעות או לקוביות, לחוד את החלק הלבן ולחוד את החלק הירוק. הלבן יתחיל לעבוד כבר מהתחלה ואת החלקים הירוקים מוסיפים בסוף, שיוסיפו צבעוניות וטריות לרוטב. אותו דבר עושים עם גבעולי הסלרי האמריקאי – את העלים הטריים יותר קוצצים לחוד וגם הם יכנסו לקדירה רק בסוף, מאותה סיבה. אם אין סלרי אמריקאי, אפשר להשתמש בשורש סלרי או בשורש פטרוזיליה, ואם אין את שניהם, גם צרור גדול של פטרוזיליה קצוצה דק (על גבעוליה!) שיתבשלו ברוטב מההתחלה יעשו את העבודה ויעמיקו את הטעמים של הרוטב. (וכמובן שאז חלק מעלי הפטרוזיליה שווה לשמור בצד ולהוסיף אותם בסוף).ירקות לבולונזלחלק הנוזלי של הרוטב אפשר לחלוט עגבניות טריות, לקלוף אותן ולהשתמש בהן קצוצות גס, עם המיץ שלהן, אבל אני ממליצה לבחור קיצור דרך לגיטימי בהחלט וטעים מאוד, פחית של עגבניות תמר קלופות משומרות. בכל מקרה, צריך להוסיף גם קופסית של רסק עגבניות (אני מעדיפה את האורגני – אבל אתם הרי תשתמשו במה שיש לכם בבית), ובזה פחות או יותר גמרנו.

פלפל ובצלבתוך סיר בינוני שיכיל את הרוטב כולו מתחילים בטיגון במעט שמן זית – בצל או כרישה (חלק לבן) ופלפלים, אחרי שמתחילים להשחים מוסיפים את שבבי הסויה המבושלים (שסוננו מהמים וקוצצו אם צריך כזכור), רסק העגבניות והעגבניות המשומרות וגבעולי הסלרי. מערבבים נמרצות עם כף עץ ושוברים/חותכים בעזרת הכף את העגבניות המשומרות השלמות, כדי שיגירו את המיץ שלהן לתוך הרוטב. עכשיו מוסיפים קצת ממי הבישול של שבבי הסויה עד שמגיעים לסמיכות הרצויה (בערך אותה הסמיכות שתרצו לראות ברוטב) ומוסיפים את התבלינים: פלפל, מלח, מעט סוכר חום, מעט פלפל חריף (קאיין), ואגוז מוסקט מגורר. לא לשכוח שמי הבישול של הסויה כבר תובלו, אז בבקשה לטעום לפני שמתחילים לזרות מלח.רוטב בולונז

מביאים את הרוטב לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים כחצי שעה ברתיחה עדינה עם מכסה סגור; רק לא לשכוח להציץ מידי פעם ולהוסיף עוד מים אם צריך, ולהיפך – אם יש יותר מידי מים להגדיל קצת אש, להסיר מכסה ולתת לנוזלים להתאדות ולרוטב להסמיך. עכשיו מגיע תור הפיניש האחרון של הטעמים, אני בטוחה שלא שכחתן את עלי הסלרי, הכרישה והשום הקצוץ, נכון? מוסיפים אותם לרוטב, טועמים ומתקנים תיבול, ונותנים לרוטב עוד שלוש דקות בישול, רק שיתערבבו קצת העלים ויתרככו, אבל שהטעמים שלהם ישארו מורגשים. כן, גם השום. כך הוא לא מספיק להתבשל ונשאר חריף במידה. הרוטב מוכן. אפשר להגיש מיד, ואפשר לתת לו לנוח במקרר אפילו כמה ימים בלי דאגה. כך או כך, מומלץ להגיש אותו עם בזיקת שמרי בירה (מי שאוהבת!) ועם מעט עירית, שום ירוק, או בצל ירוק קצוץ.

רוטב בולונז מבושלאם מגישים מיד, מתחילים בבישול הפסטה כשמוסיפים את העלים הירוקים, ומקסימום הרוטב ישב כמה דקות בסיר ויחכה לפסטה אחרי שגמר להתבשל – הרי הכלל הכי חשוב בפסטה, גם פסטה-יבשה-מקמח מלא-משקית – שהרוטב מחכה לפסטה, ולא להיפך. כשהפסטה מוכנה, אני אוהבת לפנק אותה במזיגה נדיבה של שמן זית, כי כמו ששמתם לב אין כמעט שמן במתכון, והוא יוסיף לטעם. אני מוסיפה את השמן לסיר הפסטה מיד אחרי שבנהזוג מסנן את המים החוצה, מקפיצה 10 שניות כדי שיתערבב ומיד מעבירה את הפסטה לצלחות עמוקות. כמה כפות נדיבות מאוד של הרוטב, בזיקה של שמרי בירה ועירית קצוצה- ומוכן!פסטה

מתכון מסודר: ranking 2

פסטה ברוטב בולונז

חומרים ל- 4 מנות גדולות

פסטה כמספר הסועדים

150 גר' שבבי סויה קטנים או בינוניים

2-3 פלפלים צבעוניים >> בקוביות

1 כרישה גדולה (או בצל) >> טבעות או קוביות (לחוד החלק הלבן ולחוד העלים הירוקים)

2-3 גבעולי סלרי אמריקאי >> קצוצים (לחוד גבעולים ולחוד עלים)

1 פחית עגבניות קלופות, שלמות או בקוביות

1 קופסה רסק עגבניות, רצוי אורגני

4 שיני שום >> בפרוסות

תבלינים: מלח, פלפל, פפריקה, אגוז מוסקט, פלפל אדום (קאיין), סוכר חום

להגשה: שמרי בירה , אפשר גם עירית, בצל ירוק או שום ירוק קצוץ

מבשלים את פתיתי הסויה במים עם מלח, פלפל ופפריקה, בערך 20 דקות שיתרככו ומסננים מהמים (את המים שומרים להוסיף לרוטב). קוצצים על קרש גדול לחתיכות קטנות (לא אחיד). בסיר מחממים שמן זית ומטגנים את הפלפלים והכרישה. מוסיפים את גבעולי הסלרי, עגבניות משומרות ורסק עגבניות ותוספת קצת מים (אפשר להשתמש במי הבישול של הסויה) לסמיכות רצויה לרוטב. מתבלים ומבשלים בבעבוע עדין לפחות 30 דקות. לפני סוף הבישול מוסיפים את השום ויתרת הכרישה והסלרי ומבשלים לשלוש דקות נוספות. מגישים חם על פסטה עם זילוף שמן זית ובזיקת שמרי בירה.פסטה בולונז

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s