מרק מלפפונים חמוצים

מרק מלפפונים חמוציםכבר סיפרתי כאן כמה יולי-אוגוסט משנה לגמרי את המטבח שלנו והופך את הארוחות לכמעט לגמרי קרות. בעיה ידועה במטבח הקיצי היא המרקים – מי שאוהבת מאוד מרקים (כן, נכון, אני) תתקשה להיפרד מהם למשך חודשי הקיץ הארוכים. מצד שני, פעם באתי לבלות סופ"ש בבית של בנהזוג ואמא שלו הציעה מרק לארוחת הצהרים. קיץ, חם, ואני נעניתי בשמחה להצעה למשהו  מרווה ומרענן. רק תדמיינו את האימה כשהוגש לשולחן מרק שעועית רותח. המרק משובח בחודש דצמבר, אבל עלול היה לגרום באוגוסט למשבר משפחתי עם חמתי לעתיד אם לא היתה כ"כ סבלנית למשוגות האכילה שלי. הפתרון, אתם יודעים, בכלל לא מסובך. מרקים קלילים, מוגשים קר, בלי יותר מידי תוכן כבד כמו עדשים או דוחן ששמורים לחורף.

אז הראשון בסדרה (כן, זו הולכת להיות סדרה) הוא קלאסיקה פולנית ידועה. טוב, אני לא יודעת עד כמה ידועה אבל אצלנו בבית הוא להיט וותיק, עוד מידי שתי הסבתות. אבא שלי שיודע לזהות הצלחה קולינרית אימץ את המתכון בחום באופן טבעי, יחד עם תפקידו ככובש המשפחתי (כרוב כבוש ומלפפונים חמוצים כבסיס קבוע ועוד כל מיני כוכבנים משתנים כמו פטריות, צנוניות ועגבניות). המרק הזה לא מאוד סמיך, הוא משביע אבל השילוב של החמיצות מהמלפפונים עם הטריות של השמיר שמוסיפים בסוף משאירה אותו מרענן ולא מכביד.

לא אכחד, כשמפנקים אותי אני מתפנקת, וכשביקור אצל ההורים מתחיל בארוחת ערב משפחתית עליזה ונגמר במשלוח הביתה של צנצנת מרק מלפפונים, למה להתאמץ ולהכין בעצמי? אבל בכל זאת למדתי מאבא את רזי המרק, ומידי פעם אני חוטאת בעצמי בהחמצה, וחשבתי שאולי גם אתם תרצו לנסות.

מ חמוץאז נתחיל. וממה מתחילים? מהמלפפונים. אמנם יצא לי לראות בזוית העין מישהו שהעז להציע שימוש במלפפונים מקופסה אבל באמת שזה רעיון רע. עדיף לקנות חומוס בפחית שימורים, להכין פיתה עם חומוס וחמוצים ולדמיין שאתם בטיול שנתי. האפשרות הכי סבירה היא להחמיץ בעצמכם צנצנת – למרות הקונספט השערורייתי מדובר ברבע שעה עבודה, ואספקה נאה של חמוצים, עם הרבה עודף שישאר גם אחרי המרק. כדי לא לערבב שמחה בשמחה, פה תמצאו הנחיות ברורות . מצד שני כמעט לכל אחד יש איזה קרוב משפחה שהוא אלוף בכבישות וחמוצים, אפשר לבקש ממנו את המתכון המשפחתי (כי תמיד המתכון המשפחתי הכי טעים) ולשחרר שתי ציפורים במכה.

מ חמוץמצד שלישי, אם כמעט לכל אחד יש איזה קרוב משפחה שהוא אלוף בכבישות וחמוצים, אז למה לא להפעיל קסמים וחנופה ולבקש צנצנת מוכנה? אפשר להפעיל פה סחר חליפין הוגן ולמסור תמורת הצנצנת שתי מנות מרק, ואז כולם יצאו מרוצים.

.

מ חמוץהאפשרות האחרונה היא לשוטט קצת בסביבה ולחפש מעדניה שמוכרת מלפפונים כבושים תוצרת בית. ברחוב לוינסקי ת"א מצאתי חנות כזו ויש בהרבה מעדניות שכונתיות. בבקשה לא לשכוח לקנות את המלפפונים עם נוזלי הכבישה, הם יופיעו די מהר בהמשך הדרך.

אז אחרי שעברתן את המכשול הזה, כמעט ולא נשארה עבודה. במרק הזה מצטרפים למלפפונים תפוחי אדמה, גזר בצל ושום. המהדרין יוסיפו גם שמיר שמוסיף טעם ורעננות אבל אם זה מה שמפריד ביניכם לבין המרק – וותרו עליו. המרק עדיין יצא טעים.

מרק מלפפונים חמוציםאת הירקות חותכים לקוביות לא גדולות. אם התמזל מזלכן ויש כמה שיני שום כבושות בין המלפפונים קוצצים אותן גס. אם לא, משתמשים בשיניים טריות. בוחרים סיר בגודל המתאים ומתחילים באידוי קליל של קוביות הבצל במעט שמן קנולה. אחרי שהוא מתחיל להזהיב, מוסיפים את שאמ חמוץר הירקות, השום הקצוץ, כמות מדודה של נוזלי הכבישה (תתחילו ב 2-3 כוסות מדידה) ומשלימים מים, אבל לא עד שפת הסיר – צריך להשאיר מקום למלפפונים החמוצים ולעוד קצת נוזלי כבישה אם נשארו ואם תחליטו שצריך. טועמים ומוסיפים מלח ופלפל, מעט פחות מהנדרש כי המרק עוד יומלח בסוף כשתוסיפו את המלפפונים. עכשיו מחכים שהמרק ירתח, מקטינים קצת את האש ומבשלים רק עד שתפוחי האדמה מתרככים (אבל לא מתפוררים!). תבדקו את מצב הסיר כבר אחרי עשר דקות מהרתיחה – זה קורה די מהר. בינתיים, עשר דקות זה הזמן שייקח לכן לקצוץ דק את השמיר ולחתוך את המלפפונים החמוצים לקוביות לא גדולות (מקווה שהתחלתן מכמות גדולה של מלפפונים, כי לפחות אחד ישמש כמעשר וינושנש תוך כדי בישול).

מרק מ חמוץכשהירקות התבשלו, מכבים את האש מוסיפים את המלפפונים למרק החם יחד עם השמיר הקצוץ. תנו להם חמש דקות להתרגל אחד לשני ואז תטעמו – אם יש צורך זה הזמן להוסיף עוד קצת נוזלי כבישה או מים, מלח ופלפל. עכשיו צריך לחכות שהתענוג הזה יתקרר לגמרי (הוא הכי טעים קר מהמקרר, לכן רצוי להכין אותו כמה שעות מראש). אם המרק עדיין לא מספיק חמוץ לטעמכם, אפשר להוסיף קצת לימון סחוט, לאקסטרה חמיצות.

מתכון מסודר –  מרק מלפפונים חמוציםranking 2

כשש מנות מרק, בסיר של ארבעה ליטר (מניב בערך 3-3.5 ליטר מרק)

4-5 תפוחי אדמה >> חתוכים לקוביות קטנות למדי

2-3 גזרים >> חתוכים לקוביות קטנות

1-2 בצל >> חתוך לקוביות

4-5 מלפפונים חמוצים >> חתוכים לקוביות קטנות

מספר שיני שום כבושות (מצנצנת המלפפונים) או שיניים רגילות>> קצוצות

שמיר >> קצוץ

נוזלי הכבישה של המלפפונים

מלח פלפל

מטגנים את הבצל במעט שמן בסיר המרק, רק עד שיזהיב. מוסיפים את תפוחי האדמה, הגזר, השום הקצוץ וכ- 3 כוסות של נוזלי הכבישה. מוסיפים עוד מים אבל לא ממלאים את הסיר עד הסוף – להשאיר מקום למלפפונים ולעוד נוזלים. טועמים ומוסיפים מעט מלח ופלפל (לקחת בחשבון שמי הכבישה והמלפפונים שעוד יתווספו, מלוחים). מרתיחים ומבשלים על אש בינונית רק עד שתפוחי האדמה מתרככים אבל לא מתפוררים (כעשר דקות). כשהמרק עדיין חם מוסיפים את המלפפונים והשמיר, טועמים ומוסיפים עוד נוזלי כבישה אם צריך ועוד מלח ופלפל. אם המברק לא מספיק חמצמץ אפשר להוסיף מעט מיץ לימון סחוט.   אם המרק סמיך מידי אפשר להשלים עם עוד מים, אבל לקחת בחשבון שהמים ידללו את החמיצות.

מ חמוץ

מחשבה אחת על “מרק מלפפונים חמוצים

  1. הכנתי עכשיו את המרק ורציתי להגיד שבחיים שלי לא אכלתי מרק כזה טעים טעים בטירוף אני הולכת לאמץ את המרק הזה ולהכין אותו בכל הזדמנות תודה רבה לך על המתכון

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s