מרק מלפפונים ויוגורט טבעוני (ציזיקי/טַרַטוֹר)

מרק יוגורט ַ למרק הזה יש די הרבה שמות והרבה יותר גרסאות. הבסיס שלו הוא יוגורט נוזלי (משהו בסגנון של ריוויון) ומלפפונים. מפה יש בערך מליון ווריאציות, למטה אני מציעה ארבע רק בשביל ההתחלה, חלק מפרויקט מרקי הקיץ שהכרזתי עליו בפתיחה החגיגית.

כדאי לשחרר את הפיל שעומד עכשיו בחדר כבר על ההתחלה, שיוכל ללכת לכרסם קצת עלים בפארק קרוגר. יוגורט טבעוני? אז ככה. עד הקיץ הנוכחי לא היה באמתחתנו מעדן שכזה, והסתפקנו בגירסה חביבה וקלילה של המרק (גם אם לא מושלמת) של אפס מאמץ. אתחיל ממנה אבל באמת שכדאי להמשיך לשלב הבא, כי לדלג על מחסום פסיכולוגי זה אולי לא פשוט אבל משתלם.

פטנט עולמי של אפס עבודה: חלב סויה נייטרלי ללא תוספת סוכר (על זה אסור להתפשר, אחרת יוצא מרק מתוק – אני משתמשת באלפרו עם פס אדום על האריזה או בחל"ס של אדמה) ומעט מיץ לימון טרי. הולכים לפי המתכונים שלמטה, רק משתמשים בקצת יותר מלפפונים (בערך שניים בינוניים למנה) כדי שימלאו את הקערה ויתנו למרק את הסמיכות הרצויה. את המלפפונים מגררים דק במקום גס, ואז מוסיפים (במקום יוגורט) מעט חלב סויה קר עד שמגיעים לסמיכות הרצויה + סחיטה הגונה של מיץ לימון לקבל את החמצמצות, ואז את שאר התוספות/תבלינים. כמה זמן זה לקח? שלוש דקות? זה בערך הענין. מנה משביעה וטעימה ומגניבה. עכשיו דמיינו שעברו כמה שנים ותמשיכו איתה בבקשה הלאה.

מלפפוניםהשנה, כמו שטרחתי לספר, התפנקנו לנו שבוע בפאריז כשהבוסים שלי הכריזו על חופשה מרוכזת בפסח . חזרנו עם שלושה מיכלי יוגורט סויה ט-ע-י-ם שלא הפסקתי להתגעגע אליו. ואז, בפורום טבעונות בתפוז מישהי כתבה שהיא מכינה יוגורט בבית לבד. וככה כמעט התנגשתי בחומת לבנים: להכין יוגורט בבית? אני? תיכף תציעו שאגבן גבינה בעצמי או אטחן לבד סומסום לטחינה. מה, אין לי מה לעשות בזמן שלי?  לשמחתי עלה מן האוב זיכרון של ימי הטרום-טבעונות, זכרתי שעשיתי אז יוגורט בבית. לשמחתי גם זכרתי שלא היו מעורבים בתהליך שום תרמומטר או תנור כי המתכונים המסודרים שמצאתי עכשיו באינטרנט ליוגורט סויה דורשים משהו כמו 12 או 15 שעות של שהות בתנור בחום של 40-50 מעלות. אז יש יתרונות בקיץ הישראלי – מסתבר שבאוגוסט לא צריך תנור.

מה כן צריך? יום קיץ חם, קערת אלומיניום או צנצנת זכוכית (שאפשר לשפוך לתוכה מים רותחים כדי לחטא אותה, אם אתם מתעקשים), ליטר חלב סויה ללא תוספת סוכר לא מהמקרר (הכי פשוט להשתמש בקרטון סגור של אחד מהחל"סים שנמכרים לא בקירור), וחבר שהחלים לא מזמן מדלקת גרון (עכשיו אני סתם מתחכמת – פשוט צריך 4 קפסולות של פרוביוטיקה שקניתם בבית מרקחת). הפרוביוטיקה זה מה שלפעמים אנשים לוקחים יחד עם אנטיביוטיקה, כדי לגדל מחדש את החיידקים הטובים במערכת העיכול. הם האחראים לתסיסה שעובר חלב הסויה כדי להפוך ליוגורט טעים. צריך אותה רק לפעם – פעמיים הראשונות שעושים יוגורט, אז אפילו לא צריך להשקיע בקופסה שלמה אם אתם מוצאים שאריות בארון התרופות. אחרי שהתחלתם אפשר להשתמש בכמה כפות מהיוגורט הקודם כסטארטר ליוגורט הבא, בלי שום כמוסות פרוביוטיקה.

יוגורטאת הקערה או הצנצנת שוטפים אם רוצים במים רותחים. שופכים פנימה ליטר משקה סויה לא קר, מערבבים את התכולה של 4 קפסולות פרוביוטיקה (פותחים אותן ושופכים את האבקה פנימה), או כמה כפות של יוגורט שנשאר מהפעם הקודמת (אפשר לחזק אותו בקפסולה אחת או שתים). מערבבים, מכסים בחיתול או מגבת שלא יתמלא בפרווה של חתולים ושמים במקום הכי חם בבית. בקיץ זה מוכן תוך יום – יום וחצי (עם סטרטר אפילו חצי יום יספיק). בחורף ייתכן שתיאלצו להכניס לתנור ל 12-15 שעות בטמפרטורה של 30-50 מעלות, או לחכות לקיץ. התוצאה היא יוגורט נוזלי, עם סמיכות של ריוויון, אידאלי למרק טרטור.

יוגורטכך או אחרת, עם יוגורט או עם חלב סויה, הינה כמה דברים שאפשר לשים במרק:

מלפפונים: טוב, זו חובה כי זה הבסיס של המרק: מגררים על פומפיה גסה, או קוצצים לרצועות קצרות או חותכים לקוביות קטנטנות. הכל עובד. אני אוהבת לחתוך ומיד לאכול כשהמלפפונים עוד פריכים ונגיסים, אבל אפשר לערבב את כל החומרים ולתת למלפפונים להתרכך ולהגיר נוזלים למרק – מה ששמירבא לכן.

ירק: קוצצים דק את אחד או יותר מהעלים הבאים:  שמיר, נענע, רוקט (גרגר נחלים), בצל ירוק, עירית, שום ירוק.

רוקטזרעונים וגרעונים: זה השדרוג האולטימטיבי, קוצצים אגוזים כמו אגוזי פקאן או אגוזי מלך, או אפילו אגוזי ברזיל, או מפזרים חופן של גרעיני חמניה או גרעיני דלעת (כן, כן! מי שרגילה לאגוזים כדאי לנסות את הגירסה הזו – יוצא ממש מוצלח).

נענע

תיבול: מלח ופלפל זה הבסיס. אפשר לגוון עם שום טרי מעוך, מעט כמון, אגוז מוסקט, פפריקה. זליפה מהירה של כמה טיפות שמן זית היא עוד שדרוג, וכמובן אם אתם אוהבים את המרק חמוץץץ – סחיטה נדיבה של לימון.

אז הינה מתכון מסודר, ומיד אחריו ארבע הצעות לשילובים חביבים:

.

מרק יוגורט – מלפפונים טבעוניranking-1

מתכון בסיסי (2 מנות):

כחצי ליטר יוגורט סויה או מעט פחות חלב סויה ללא תוספת סוכר

2-3 מלפפונים ירוקים >> חתוכים לרצועות דקות או מגוררים גס על פומפיה (לגירסת חלב סויה – לגרר דק ולהוסיף עוד מלפפון)

מלח-פלפל

כמה טיפות שמן זית (אופציונלי)

קצת פחות מחצי לימון סחוט (לאופציה של חלב סויה)

ותוספות:

עשבי תיבול (1) עם טוויסט

1-2 בצלים ירוקים >> קצוצים

4-5 עלים גדולים של רוקט חריף >> קצוצים

חופן גרעיני דלעת / חמניה

(2) אלגנטי

3-4  גבעולי נענע (רק העלים) >> קצוצים

חופן פקאנים קצוצים

(3) ציזיקי

3-4 גבעולי שמיר >> קצוצים

1-2 שיני שום >> כתושות

חופן אגוזי מלך קצוצים

(4) מזרחי

4-5 צנוניות "בייבי" או צנון רגיל >> מגורר דק/ חתוך לקוביות קטנטנות /רצועות דקות

1-2 בצלים ירוקים >> קצוצים

גרעיני חמניה

כמון

מרק יוגורט

2 מחשבות על “מרק מלפפונים ויוגורט טבעוני (ציזיקי/טַרַטוֹר)

  1. שאלה.
    האם אפשר לא עם חלב סויה?
    אלא חלב אחר? חלב אורז, או חלב אורז עם שקדים. וכו'?

    • לא ניסיתי ולכן אני לא בטוחה אם אפשר "להחמיץ" כך חלב אחר, אבל שווה לנסות פעם.
      יוגורט אחר שכן ניסיתי והוא טעים מאוד – יוגורט קשיו:

      2 כוסות קשיו לא קלוי
      מיץ מ 1/2 לימון
      ½ כוס מים

      טוחנים את הקשיו עם חצי כוס מים ולימון (להקל על הטחינה, רצוי להשרות מראש את הקשיו במים כמה שעות) ומשאירים על השיש כשהקערה מכוסה במגבת, ליממה. לאחר מכן לשמור במקרר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s