גבינה טבעונית מחלב סויה, תוצרת בית

הפוסט הזה הוא רק תירוץ להראות את התמונות כדי שתאמינו לי עד כמה זה קל.

גבינה טבעונית מחלב סויההוא הגיע לבלוג בזכות המתכון המוזר לבלינצ'ס ממולאים בגבינה (רק נטולי בלינצ'ס ובלי גבינה במובנה החייתי) אבל אני ממליצה לנסות להכין גבינה בכל מקרה, כי זה קל בצורה שלא תיאמן, וממלא אצלי רובריקה זנוחה של גבינות שפויות (גם מבחינת מחיר וגם בזכות אחוזי השומן). אני מכינה את הגבינה מחל"ס עמיד (כלומר לא מהמקרר) ניטרלי ללא תוספת סוכר, של "אדמה" או של "אלפרו" (תלוי במה שיותר זול באותו שבוע). לא יצא לי לבדוק, אבל בטח יש עוד סוגים של חל"ס ללא תוספת סוכר בכלל, חלקם טריים מהמקרר. לפני ההגשה אני מוסיפה כל פעם תיבול אחר לגבינה – האהובים עלי הם בצל ירוק קצוץ דק-דק או קצת שום כתוש ושמיר (צפוי, אני יודעת). להתפנקות נסו להוסיף סומסום ולתת לו קצת לעמוד עם הגבינה, אבל בכלל עוד לא התחלתי עם רעיונות כי הם לא יגמרו (זיתים קצוצים, עגבניות מיובשות, פלפל אדום בקוביות קטנטנות או פשוט התבלין השבועי – פפריקה, זעתר, כמון….)

ואם זה לא מספיק, יש גם מתכון ליוגורט ביתי בעוד פחות עבודה, כאן.

אז הפעם קודם מתכון, ואז תמונות (וכאן הסבר מפורט שממנו קיבלתי את ההשראה).

צריך: ליטר חלב סויה ללא תוספת סוכר (או חל"ס בטעם וניל לתוצאה מתקתקה), סיר בינוני, מסננת ובתוכה פרוס בד דק (בד חיתול עובד בשבילי),  מיץ סחוט טרי מלימון או שניים (קצת יותר מחצי כוס), ומעט מים רותחים שישלימו את המיץ לכמות של כוס.

הצעה לענין הלימון: אם אתן (כמוני) אוהבות טעם לימוני בגבינה, אל תסננו את הלימון אלא רק תרחיקו את הגרעינים ותשאירו את בקבוקוני המיץ. הם ישארו אחרי הסינון בתוך הגבינה ויוסיפו טעם מצוין.

הכנה: מערבבים בכוס חצי כוס מיץ לימון (או יותר) עם כחצי כוס מים רותחים. מחממים את החל"ס בסיר עד לנקודת הרתיחה (מתחילות בועיות זעירות למעלה, ותיכף רותח), אבל לא נורא אם התחיל לרתוח – כלום לא קרה. מכבים את האש ומוסיפים בערך שליש מכוס המיץ המדולל ומערבבים מעט עם כף עץ (הגבינה כבר תתחיל להתגבן. תיראו בתמונה למטה). מחכים 5 דקות ומוסיפים שליש נוסף מהמיץ, ואחרי 5 דקות נוספות מוסיפים את השליש הנותר. מחכים שהתערובת תתקרר קצת, ואז שופכים למסננת מרופדת בחיתול בד או בד דומה אחר. מחכים שוב, הפעם שהנוזלים יתנקזו (אפשר לסגור בתוך החיתול ולסחוט כדי לזרז את התהליך, ואם אין מסננת לתלות את שקית הבד שנוצרה מעל הכיור, שתטפטף). התוצאה צריכה להיות גבינה במרקם די "יבש" ולא כמו גבינה למריחה.

אם עדיין זה נשמע לכם מייגע, לכו על המתכון של נועה וגנסקי: מחממים את החלב עם 5 כפות חומץ תפוחים או מיץ לימון, בערך 5-7 דקות, עד שהגבינה נפרדת. ממש אפס עבודה. אני מציעה לנסות את שיטת הלימון וההדרגה גם כן, ואז להחליט מה אתם מעדיפים.

אם אתן דווקא מעדיפות מרקם רך למריחה, הנה טיפ שניסיתי אחרי שקראתי אצל נועה וגנסקי: להפריש מראש כמה כפות חלב ובסוף התהליך לערבב או לטחון אותן חזרה לתוך הגבינה.

ועכשיו, תמונות:

IMG_1418החלב עדיין לא רותח – זה רק הקצף שנוצר כשהחל"ס נמזג ברוב רגש לסיר

IMG_1419קצת יותר מחצי כוס מיץ לימון לא מסונן (אבל בלי הגרעינים), את מה שנשאר בכוס צריך למלא במים רותחים אחרי שמתחילים לבשל את החל"ס בסיר

IMG_1421הנה! ככה זה נראה! חתיכות קטנות ולבנות – זו ההתגבנות. תנו לחל"ס להתקרר בסיר וללימון לעבוד לפני שתעבירו למסננת.

IMG_1429אחרי ששופכים את תכולת הסיר שהתקררה לתוך מסננת על גבי קערה אפשר פשוט לתת לה לעמוד עד שהמים ינוקזו, רק צריך לרוקן את עודפי המים המקערה, כדי שלא תגלו שכל הזמן הזה המסננת נחה טבולה במים ולא הסתננה.

IMG_1440גם זו שיטה – לקשור את החיתול ולתלות מעל הכיור. תראו את טיפת המים שעוד שבריר שניה בורחת מהפריים

IMG_1461עכשיו באמת מוכן. להכניס למקרר שלא תתפתו לזלול הכל ככה עם מזלג (טוב, אני קצת מתלהבת, אבל בפעם הראשונה שניסיתי, וזה הצליח כל כך בקלות, באמת נשאר מעט מאוד להחזיר למקרר)

17 מחשבות על “גבינה טבעונית מחלב סויה, תוצרת בית

  1. אני תוהה, הערך הקלורי של החלב סויה נשאר אותו הדבר כשהוא הופך לגבינה או שהוא מתקזז בהתאם למשקל שנשאר אחריי ניקוז המים?

    • ממש לא מומחית אבל לפי מה שאני מבינה הערך הקלורי נמדד ביחס למשקל (הוא גם מוצג ביחס למאה גר' מוצר). אני מניחה שהערך הקלורי כולו או כמעט כולו נשאר בגבינה ורק המים מסוננים החוצה, כך שנותר אותו ערך קלורי על משקל קטן יותר. ועדיין, אם אני לא טועה, הערך הקלורי של גבינה ביתית נמוך יותר מזו של הטופוטי שנמכרת בחנויות (שיש בה 17% שומן). בליטר אחד חל"ס של אדמה יש 360 קלוריות. בקופסת טופוטי (שהיא פחות או יותר במשקל הגבינה שמתקבלת מליטר חל"ס) יש 629 קלוריות.

      • כן כן ידוע שטופוטי משמין נורא..
        אגב עוד שאלה, המתכון יעבוד עם חלב אורז בטעם וניל? יש לי קרטון מלא שאין לי מה לעשות איתו..

      • לנ. – לא בטח שעובד עם חלב אורז, אולי כדאי לנסות עם כמות קטנה ולבדוק. חלב סויה בטעם וניל מייצר גבינת וניל קצת מתקתקה..

    • נראה לי שהערך הקלורי יעלה כי הגבינה הרבה יותר מרוכזת. כל מה שיצא זה המים ונותרנו עם אותן קלוריות כמו בחלב סויה אבל המשקל פחת.

      • צודקת לגמרי שהערך הקלורי יעלה במעבר מהחלב לגבינה, אבל לפי החישוב שאני עשיתי (בלי שאני מומחית לקלוריות, רק חשבון פשוט) מלכתחילה החל"ס (של אדמה שאני השתמשתי בו) הוא 36 קלוריות ל 100 גר' וטופוטי 185 קלוריות. אז אם נשאר מהחלב בערך שליש, זה עדיין יוצא פחות, ובהפרש די משמעותי. אולי צריך לשקול בפעם הבאה ולחשב במדויק…

  2. הכנתי היום את הגבינה בגירסת ה"למריחה". בהתחלה היתה חמצמצה קצת, אבל אז הפכתי אותה לגבינת שום שמיר + פפריקה וקצת מלח, ויצאה פיצוץ!

    • גבינת שום שמיר – אחת החביבות עלי.
      בקשר לחלב אורז, אני באמת לא יודעת. חיפוש קצרצר ברשת לא העלה תוצאות בינתיים. אם יש לך סבלנות תנסי (אפילו מכמות קטנה) ותחזרי לספר?

    • הי טליה,
      אני לא בטוחה – אם את מנסה, הייתי מנסה קודם כל עם כמות קטנה (פשוט כי חלב שקדים הוא יקר…) וכמובן שחוזרת לדווח ( :
      בהצלחה

    • מוציאים את הגבינה מהחיתול ברגע שהיא מגיעה למרקם הרצוי (ומספיק מים נזלו החוצה). אחרי רבע שעה בערך, אין בעיה "לעזור לגבינה" ופשוט לקפל את החיתול לצרור ולסחוט אותה בתוך החיתול כדי שהמים יזלו החוצה. אם רוצים מרקם ממש יבש (לאפיה), צריך לסחוט טוב-טוב. אם רוצים גבינה רכה סוחטים מעט עד שמגיעים למרקם הרצוי, או שסוחטים מעט יותר, מוסיפים כשליש כוס חל"ס וטוחנים יחד כדי לקבל מרקם חלק ולא גרגרי.

  3. חלב סויה שהכנתי בבית (ללא כל תיבול)
    גם יעבוד איתו להכין את הגבינה או ש בקנוי יש מרכיבים שגורמים לה להתקשות לגבינה בהרתחה?
    כשאומרים מחמצת יוגורט למה הכוונה בדיוק אני לא מצליחה להבין עדיין……

  4. לא יותר פשוט (וזול) לטחון טופו (אפילו לא "רך") ?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s