רק כדי שתאמינו לי כשאני כותבת שרצוי לגוון ולעדכן את המתכונים שלי, הפוסט הזה הוא תוצאה של שיפור של עצמי שקרה, כמו הרבה דברים, די במקרה.
כבר בחורף שעבר, פרסמתי מתכון לכבוד ט"ו בשבט – מאפינס אפרסמונים ופירות יבשים, הזדמנות מצויינת להעלות אותו מהאוב. כשרציתי השבוע להכין קינוח לארוחה המשפחתית, נזכרתי בהם, וידעתי שאני נכנסת לטריטוריה מסוכנת. המאפינס האלה, רכים ומתוקים עם קמח מלא, סוכר חום, תמרים ואגוזים הם מתכון בטוח לעיקום אף קולקטיבי מצד רוב בני המשפחה שאוהבים עוגות קרם גבוהות, בצקי שמרים מקמח לבן ושום-דבר-בריא-בקינוח-שלי-תודה-רבה!אבל אני עקשנית, ולשמחת כולנו גם לא אוהבת יותר מידי לחזור על עצמי, אז חיפשתי טוויסט. החוכמה הראשונה היתה מחשבה על שילוב של שוקולד מריר עם אפרסמונים. התבלטות קצרה.. ויש! החלטתי שזה בפנים (אבל בגלל רגליים קרות של הרגע האחרון, חצי מהתערובת הכנתי "כרגיל" וחצי עם שוקולד). תוך כדי עבודה הגיעה ההברקה השניה. קליפות תפוז. לגמרי.
אז זו התוצאה. ורק מילה אחרונה, ההסבר האמיתי למה רצתי לספר לחבר'ה ולמלא על זה פוסט-פוסט. זה יצא מעולה. אפילו ראשי מפלגת שוב-הדודה-האהובה-אך-המטורפת-הביאה-לנו-פירות-יבשים-בתור-קינוח? התפעלו כיאות וביקשו עוד מנה. היה שווה.
מכיוון שלמחזר פוסטים נראה לי תקין רק בחלקו, מספיק עם הפטפוטים. קחו בבבקשה מתכון + המלצה לחזור ולקרוא את הפוסט המקורי בשביל עוד קצת הסברים אם אתם רוצים.
כ- 16 מיני מאפינס
¾ 1 כוסות קמח מלא (או שילוב של קמח מלא עם קמח שיפון)
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית אבקת אפיה
½ כפית מלח
1 כפית קינמון טחון (אפשר להפחית אם לא אוהבים, ולהיפך)
½ כפית אגוז מוסקט טחון
⅔ כוסות סוכר חום או דמררה (או שליש + שליש)
⅓ כוס שמן קנולה
120 גר' רסק תפוחים (אפשר להחליף מחצית כמות הרסק בכף זרעי פשתן+3 כפות מים מעורבבים יחד)
⅓ כוס טריפל סק (ליקר תפוזים)
2 אפרסמונים רכים >> קלופים ומרוסקים למחית חלקה
140 גר' שוקולד מריר קצוץ לפיסות קטנות
גרידת תפוז (מקליפה של תפוז אחד)
ציפוי:
100 גר' שוקולד מריר
6 כפות חלב שיבולת שועל / חלב סויה (אפשר בטעם מקיאטו!)
4 כפות ליקר טריפל-סק (ליקר תפוזים)
2 כפות שטוחות מחמאה
אם משתמשים בזרעי פשתן טחונים, מערבבים אותם בקערית עם מים ונותנים לתערובת לעמוד עד שמשלימים את שאר ההכנות, שתקבל מרקם סמיך ודביק. לא לשכוח להפחית חצי מכמות רסק התפוחים ולהשתמש רק ב 60 גרם.
את האפרסמונים מקלפים ומועכים טוב בעזרת בלנדר מוט או בלנדר רגיל. קוצצים את השוקולד המריר, מגררים בעדינות קליפה של תפוז שלם (רק הכתום, בלי החלק הלבן והמריר יותר) בעזרת מגררת דקה או קולפן מיוחד לקליפות הדר (זסטר בלעז. כלי ממש נחמד, טוב לגרידות לימון ותפוז, שאני ממליצה לרכוש בהזדמנות כשתמצאו אחד במחיר שפוי. הנה דוגמה ועוד אחת, לא יודעת לגבי המחיר).
מערבבים בקערה גדולה את החומרים היבשים: קמח, סודה, אבקת אפיה, מלח, קנמון ואגוז מוסקט. בקערה נפרדת טורפים יחד במטרפת יד את החומרים הרטובים: סוכר, שמן, רסק תפוחים (ותערובת פשתן אם השתמשתן בה), ליקר, מחית האפרסמונים וגרידת התפוז. טורפים את שתי התערובות יחד, ערבוב קצר בלבד, עד שהקמח נטמע בתערובת. מוסיפים את השוקולד הקצוץ , לערבוב קצר אחרון עם כף.
בעזרת כפית ממלאים תבניות מאפינס אישיות עד ¾ מהגובה (אם צריך משמנים במעט שמן קנולה, זה תלוי בתבנית). מחממים תנור ל 180 מעלות ואופים בערך 25 דקות – עד שהקיסם יוצא יחסית יבש.
בזמן שהמאפינס בתנור מכינים את הציפוי: מחממים בסיר קטן את הנוזלים עם המחמאה, מקטינים אש למינימום ומוסיפים את קוביות השוקולד. אם הנוזלים חמים מספיק אפשר לכבות את האש, לטרוף בנמרצות והשוקולד ימס מהחום. אם יש צורך מחזירים לדקה לאש הכי קטנה, אבל להקפיד לערבב כל הזמן ולכבות את האש ברגע שהתערובת כמעט נמסה. ממשיכים לערבב לקבלת תערובת חלקה. כמובן שהמהדרות ישתמשו בבאן-מארי וימיסו את השוקולד בקערה שמונחת על סיר עם אדי מים, אבל בינינו, זו לא קצת אנינות יתר? שלא לדבר על זה ששמעתי שמועה על חימום במיקרו, אבל אין אישוש אצלנו לשמועה הזו (וגם לא יהיה כל עוד אין מיקרוגל).
אחרי שמאפינס יצאו מהתנור והתקררו, צריך למרוח עליהן בעדינות עם כפית את הציפוי. הוא לא מתקשה לחלוטין אלא אם תכניסו אותו למקרר (אבל למה?).
בתאבון!