קינוח מהיר, טעים ומתאים לחג. איזה חג? אין בו קמח, אז הוא מתאים לפסח; יש בו פירות יבשים אז הוא תפור על ט"ו בשבט; נציגות נאה לשבעת המינים תתאים לחגי תשרי והמקור שלו במסעדת עזבה הערבית, אז גם לארוחות מוצאי החג בחודש הרמאדן הוא יכול להגיע [בלב אני אומרת לעצמי: רק שלא תהיה פאדיחה ויסתבר שהטבחית במטבח בראמה, שהסגירה באוזנינו את הסוד מאחורי הקינוח אחרי שהתחנפנו לתפריט הטבעוני שלהם, היא בכלל נוצריה. איזו חשיבה סטריאוטיפית].
ולמה דווקא בסיומה של ארוחת החג? כי בסוף חגיגת אכילה, אחרי מנה ראשונה, ומרק, ועיקריות חמות, וסלטים, ותוספות, וכמה נישנושי צד, לאף אחד לא באמת נשאר מקום לקינוח גדול. וגם כי מי שבישלה את כל מנות ארוחת החג כבר מתה לשבת קצת לנוח וממש אין לה כח להשקיע בקינוח מפואר. זה למה.
אבל הקינוח הזה, שאכלנו בסוף ארוחה נהדרת ומשביעה בעזבה, הוא טעים, מתוק במידה (טוב, המידה תלויה בטבח – ובטועם), ומשאיר טעם מתוק ומסקרן בפה בסוף הארוחה.
קל להכנה כבר אמרנו? אין קל מזה.
מסע קניות יידרש כדי לרכוש את המרכיבים הבאים: תאנים מיובשות, או דבלים בשמם היותר חגיגי, סומסום וכוכבי אניס (יו, הנה יצא הסוד). לימון וסוכר לא צריך לקנות כי בטח כבר יש בבית.
מהדבלים מסירים את העוקצים וחותכים לחצאים או לרבעים, ישר לתוך סיר קטן. את הלימון קודם מגררים בשביל גרידת קליפת לימון, ואז סוחטים, ושופכים לסיר. מוסיפים מים, סוכר ושלושה כוכבי אניס, מרתיחים, מקטינים את האש ומכסים במכסה. הקינוח הזה יתבשל בערך חצי שעה עד שהמים ייספגו בתאנים.
בינתיים את הסומסום קולים במחבת: מחממים טוב טוב מחבת (בלי שמן! אין צורך), שופכים את הסומסום למחבת החם ומנערים מידי פעם, עד שהגרגרים משחימים מעט – בזהירות שלא יישרף. זה קורה מהר, ממש דקות ספורות, וכשזה קורה צריך לשפוך את הסומסום לצלחת שיתקרר, אחרת הוא ימשיך להתחמם במחבת ויישרף.
כשהתאנים מוכנות שופכים עליהן את הסומסום ו… מוכן. את הקינוח הזה אפשר לאכול חם או קר.
ובקשר לטעם: המתכון שלמטה לא ממש מתוק, והוא ממש לטעמי. לדעת בנהזוג הוא בקושי מדגדג את הענין: מצידו צריך להגדיל את כמות הסוכר, ואולי טיפה להפחית את הלימון, בשביל האיזון. תרגישו חופשי לשחק עם הכמויות לפי המיקום שלכן על הסקאלה, מקסימום תתחילו בכמויות קטנות יותר של שניהם, ואחרי עשרים דקות תטעמו: אפשר עכשיו להוסיף עוד סוכר, וגם עוד לימון…
קינוח תאנים מיובשות
300 גרם תאנים מיובשות ללא עוקצים חתוכות לרבעים /חצאים [בערך 18 תאנים קטנות]
מיץ מלימון גדול
גרידת לימון מקליפה של לימון אחד
3 כוכבי אניס
2-3 כפות סוכר
3/4 כוס מים
20 גר' סומסום קלוי במחבת
הכנה: מבשלים הכל יחד חוץ מהסומסום עד שהמים נספגים, על אש קטנה עם מכסה סגור, בערך חצי שעה. אחרי שמוכן מפזרים למעלה סומסום קלוי. מגישים קר או בטמפרטורות החדר.
הי. המתכון הזה ממש מסקרן, אני רוצה לנסות אותו בקרוב. רציתי לשאול אם ניתן להכין אותו אם סירופ מייפל או אגבה במקום סוכר?