לפעמים אני מצטרפת למכחישי הסתיו, מאלה שאומרים שאין באמת בישראל דבר כזה. יש הרבה חום וזיעה וקיץ, ואז פתאום מתחיל הגשם וזהו, נכנס החורף. אבל המחשבה על העונה הזו כל כך כובשת, עונה שבה מנשבת רוח נעימה, שעלים יבשים מרפדים את המדרכות, שאפשר סופסוף ללבוש את החולצות ארוכות השרוול אך הדקות שברגע של חולשה קניתי כי חשבתי שיש כזה דבר, סתיו. אז גם אם מדובר בפנטזיה, ועל המדרכות יש בעיקר פירות דביקים של עצי פיקוס ובבוקר חם ובערב קר ואין שום דבר באמצע, מרק של סתיו היא דרך נהדרת להתחבר לפנטזיה.
המרק החם הראשון של העונה הוא מרק עונתי – הבטטות (לא אלו מהקירור, אלו מהחקלאית) התחילו להופיע בסל יחד עם עלי סלק. יחד הן שילוב מצוין למרק עדשים קליל, להבדיל מזה הקלאסי של אמצע החורף.
אז מה לפנינו: תכנון מוקדם כמו שאני תמיד מבקשת, עם הקלות לספונטניים. לעדשים הכי הכי טוב לתת יומיים של הכנה. ביום ראשון להשרות לכמה שעות (8 אם תתעקשו על מספר, פלוסמינוס). אח"כ לשים במסננת, להניח אותה מעל קערית לניקוז הנוזלים ולכסות במגבת שישארו להן לבד בחושך. לחשוב ולנבוט. בערך פעמיים-שלוש ביום להכניס את המסננת מתחת לברז, לתת שטיפה רצינית וערבוב קל, לנער ולהחזיר לשקט מתחת למגבת. ממש מהר יתחילו להציץ נבטוטים ואפשר לעצור כאן או לתת להם עוד יום להאריך את הזנב המונבט.
למי שאין זמנה בידה, אפשר לעצור בכל רגע נתון את תהליך ההשרייה-הנבטה אבל ממש עדיף להשרות את העדשים לפחות 5 שעות במים לפני הבישול. זה לא שלא עשיתי קיצורי דרך בעבר, של "השרייה" במים רותחים לשעה ויצא מצוין, אבל לא תתפסו אותי חוזרת על זה בקול רם.
הבקשה השניה שלי היא להשיג עלי סלק. עד כמה שזה נשמע מוזר, הכי פשוט זה לקנות סלק טרי בשוק איכרים, בשיווק ישיר מהחקלאי, או משהו בסגנון – ככה העלים מגיעים מחוברים לסלק (!) ומקבלים שניים במחיר אחד. אם אתם לא בקטע אז עזבו. אפשר למצוא עלי סלק טריים במקרר בסופר או אצל הירקן, ואם אין בנמצא אפשר להמיר בעלי מנגולד. הסלק נותן אדמדמות נחמדה וטעם מתקתק למרק, אז אם יש בנמצא תעדיפו אותו על המנגולד.
מכאן ההכנה היא פשוטה למדי: את הבטטה ושורש הפטרוזיליה (אם אין, גם שורש סלרי יעשה את העבודה) מקלפים וחותכים לקוביות קטנות, את הסלק / מנגולד מפרידים עלים לחוד וגבעול לחוד. את הגבעולים חותכים לקוביות ואת העלים קוצצים. תאמינו או לא, נגמרו ההכנות.
לסיר גדול עם מים מכניסים את הבטטה, שורש פטרוזיליה וגבעולי הסלק/מנגולד. מוסיפים תיבול: מלח ופלפל זה צפוי, הל טחון, אבקת ג'ינג'ר שנותנת גם חריפות מסויימת וגם מקל קינמון. המקל מתבשל במרק ונותן רק טעם קל, אפילו קשה לנחש.
אחרי שהמרק רתח נותנים לבטטות להתחיל להתרכך כמה דקות ואז מוסיפים את העדשים (אם דילגתן על שלב ההנבטה את העדשים צריך להוסיף כבר בשלב הראשון). תוך 10 דקות הכל התרכך ונשאר רק להוסיף את עלי הסלק, לתת בחישה אחרונה ועוד דקת בישול ולכבות את האש. המרק מוכן. תנו לו לנוח כמה דקות (או להתקרר ולהכנס למקרר או אפילו למקפיא. זה מרק שעובר יופי חימום מחדש).
עכשיו רק נשאר לחכות שיפול פה איזה יום של סתיו.
מרק עדשים ובטטות
מתכון (כשש מנות):
300 גר עדשים >> מונבטות או אחרי השריה של כחמש שעות
2 בטטות קטנות >> קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
שורש פטרוזיליה >> קלוף וחתוך לקוביות קטנות
צרור עלי סלק או מנגולד >> מופרדים לעלים וגבעולים, קצוצים
תיבול: מלח, פלפל, אבקת ג'ינג'ר, הל ומקל קינמון (!)
הכנה:
לסיר גדול עם מים מכניסים את הבטטות, שורש פטרוזיליה, גבעולי סלק ותבלינים (ואת העדשים אם הן לא הונבטו). מרתיחים ומבשלים כה דקות עד שהבטטות תחילות להתרכך. מוסיפים את העדשים המונבטות שבלים עוד כ 10 דקות לריכוך, מוסיפים את עלי הסלק הקצוצים ומכבים את האש.