דלעת וטופו בחרדל ולימון – תבשיל חם או סלט קר

או : החקלאית ואנחנו

החקלאית הפכה לחלק וירטואלי מחיינו לפני יותר משנה, אבל קדם לה חקלאי. אנחנו מזמינים באופן קבוע סל ירקות אורגניים הישר מהחקלאית, דבר ששינה לגמרי את תפיסת הבישול שלי. חלק מהעקרון האורגני מתבסס על החקלאות העונתית – הירקות בסל משתנים לפי עונות השנה, עם שימוש מאוד מצומצם בחממות, ולפי מה שהקרקע הספציפית של חוביזה (זו החווה של החקלאית שלנו) מצמיחה. בהתחלה היה נ-ו-ר-א קשה לוותר על ההרגל להחליט מה בא לבשל סתם לפי החשק ואז להיכנס וסופר ולקנות מצרכים. הייתי צריכה לקבל את הרכיבים כנתון ולבנות סביבם את התפריט. עד היום קשה לי להתאפק כשאני בסופר ומולי כרובית חייכנית ואני ממלמלת בערגה כרובית… כמה זמן כבר לא אכלתי כרובית….(לפי הטבלה הזו שהחקלאית מפרסמת באתר חוביז'ה, היא אמורה להגיע בדצמבר). לפעמים אני לא מתאפקת, ומגוונת עם ירקות לא אורגנים, אבל עקרון העל הפולני אוכל לא זורקים חולש מעל הכל. ולכן אם בסל השבועי נח לו נתח כתום של דלעת , דלעת תעלה על שולחננו מתישהוא השבוע פן תתקלקל ותיזרק לפח חלילה וחס (זה קצת מזכיר את האקדח על הקיר במערכה הראשונה).

מסתבר שלחקלאית מערכת יחסים מאוד נלהבת עם כל הדלועים למיניהם, שגודשות את הסלים במשך חודשי הקיץ. עם הדלעות הקטנות והנפלאות שהיא הכניסה למטבחנו זה עוד בסדר כי הן מחזיקות מעמד פרק זמן לא רע על השיש עד שיזדמן להן תבשיל הולם (הן כ"כ טעימות שבסוף אנחנו פשוט אופים או מאדים אותן ואוכלים עם מלח ופלפל). אבל נתח של דלעת טריפוליטאית שמגיע בחודשי הקיץ לא מחזיק מעמד כ"כ הרבה זמן, וצריך להיות יצירתיים אם לא רוצים לאכול מרק דלעת כל שבוע.

וכך נולד התבשיל הקייצי והכיפי הזה, שהוא טעים גם חם וגם קר . רשימת המרכיבים כ"כ קצרה שלא צריך מתכון: היא מופיעה בכותרת הפוסט , וגם גרגרי חרדל, אבל נסלח לכם אם אין.

פורסים לפרוסות, מקלפים כל פרוסה ואז חותכים לקוביות

גם ההכנה מאוד פשוטה, הדבר היחיד שכדאי לדעת (אם אתם חסרי נסיון דלועי) הוא שהקליפה מאוד קשה וצריך קצת להילחם בה כדי לקלף. פטנט נחמד הוא לחתוך את נתח הדלעת לפרוסות לאורך הקליפה ורק אז לקלף – הקילוף של רצועת הקליפה מפרוסה בודדת הרבה יותר קל. אח"כ עורמים את הפרוסות הקלופות וחותכים לקוביות גדולות (אם הקוביות יהיו קטנות הדלעת תתפורר ואז זה יהפוך לנזיד).

מכינים מראש קוביות של טופו ושל דלעת, דואגים שיהיו בבית גרגרי חרדל [תמיד טוב שיהיו בבית, אבל התבשיל יוצא טעים גם אם מדלגים עליהם. נו. הצלחתם להוציא את זה ממני] ולימון, שעליו לא יעזור כלום אי אפשר לוותר.

דלעת וגרגרי חרדל מתערבבים ומיטגנים

מתחילים מגרגירי החרדל (קונים אותם במשקל בחנות תבלינים) – שמים קצת שמן זית במחבת החמה, מפזרים את גרגרי החרדל ומחכים בערך דקה, ברגע שמתחיל להתפצפץ או להשחים – מוסיפים את קוביות הדלעת. מערבבים כמה שבא לכם, בין דקה לחמש דקות שיקבל קצת צבע של טיגון, ואז מוסיפים את קוביות הטופו, מלח, מיץ לימון וסוגרים מכסה. נשארים באזור ולא הולכים להתקלח או לחפש באינטרנט רעיונות לקינוח, ומערבבים מידי פעם, עד שהדלעת התרככה מספיק לטעמכם. לקראת סוף הבישול מוסיפים פלפל שחור, אפשר גם פלפל קאיין אם אוהבים או שום כתוש טרי ועוד מלח אם צריך. אחרי שכיבתם את האש מוסיפים חרדל (ממרח חרדל – לא גרגרים – אבל תבדקו שאין בו ביצים). מערבבים ומגישים או שנותנים לזה להתקרר.  קל, נכון?

 

והנה מתכון  – תבשיל דלעת וטופו בחרדל ולימון (שתי מנות גדולות או ארבע קטנות)

נתח דלעת >> לקוביות

קוביית טופו  >> לקוביות

מעט שמן זית לטיגון

כף גרגרי חרדל

מיץ מלימון קטן

מלח, פלפל

כפית חרדל

מטגנים גרגרי חרדל לדקה, מוסיפים דלעת לעוד דקה עד חמש דקות ואז מוסיפים מלח, טופו ולימון וסוגרים מכסה. לקראת הסוף מוסיפים פלפל ועוד מלח (ושום כתוש אם רוצים). חרדל מערבבים פנימה אחרי שמורידים מהאש (אפשר שום כתוש עם החרדל). מגישים חם כתבשיל  או קר כסלט קייצי.

מודעות פרסומת

5 מחשבות על “דלעת וטופו בחרדל ולימון – תבשיל חם או סלט קר

  1. פינגבק: עלי ח’ביזה 409, 22-24 באוקטובר 2012, ו’-ח’ חשון תשע"ג | ח'ביזה

  2. דלעת ערמונים בהחלט תתאים.בגלל שיש בה קצת מתקתקות אפשר דווקא להדגיש אותה עם כף סילאן או כפית גדושה של סוכר חום ברוטב (מעורבבים בחרדל). לא ניסיתי אבל זה סיכון שהייתי לוקחת….

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s